Resepi Ikan Tenggiri Masak Sambal (Bahan-bahan)
4 Ketul Ikan Tenggiri
10 Tangkai Cili Kering
2 Batang Kulit Kayu Manis
1 Biji Bawang Besar
Lada Hitam
Cuka
2. Cili Kering tadi dikisar bersama 2 batang kulit kayu manis dan 1 biji bawang besar. Kisar halus.
3. Kemudian, panaskan minyak. Masukkan bahan kisar tadi.
4. Biarkan sehingga pecah minyak.
5. Tambahkan 3 sudu cuka dan lada hitam.
6. Masukkan 1 sudu kecil lada hitam. Gaul rata.
7. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
8. Akhir sekali, masukkan ikan tenggiri yang telah digoreng tadi.
9. Resepi Ikan Tenggiri Masak Sambal telah sedia untuk dihidangkan.
4 Ketul Ikan Tenggiri
10 Tangkai Cili Kering
2 Batang Kulit Kayu Manis
1 Biji Bawang Besar
Lada Hitam
Cuka
Cara-cara Memasak Resepi Ikan Tenggiri Masak Sambal :
1. Bersihkan ikan tenggiri. Gaul bersama kunyit. Panaskan minyak. Goreng ikan tenggiri tersebut sehingga garing. Angkat dan toskan.2. Cili Kering tadi dikisar bersama 2 batang kulit kayu manis dan 1 biji bawang besar. Kisar halus.
3. Kemudian, panaskan minyak. Masukkan bahan kisar tadi.
4. Biarkan sehingga pecah minyak.
5. Tambahkan 3 sudu cuka dan lada hitam.
6. Masukkan 1 sudu kecil lada hitam. Gaul rata.
7. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
8. Akhir sekali, masukkan ikan tenggiri yang telah digoreng tadi.
9. Resepi Ikan Tenggiri Masak Sambal telah sedia untuk dihidangkan.
{ 0 komentar... Views All / Send Comment! }
Posting Komentar